Job shadowing- gostovanje na Hrvaškem OŠ Pavleka Miškine, Zagreb

Job shadowing – hospitacije in medsebojna izmenjava dobrih praks na OŠ Pavleka Miškine

Datum: od 5. do 8. novembra 2023

Udeleženki: Nika Glavina in Lucija Selinšek

Gostovanje na zagrebški osnovni šoli nama je dalo vpogled v delovanje šolskega sistema pri naših južnih sosedih, ki ima kljub geografski bližini svoje posebnosti. V okviru hospitacij sva si tako ogledali izvedbo nekaterih predmetov, ki jih na naših osnovnih šolah ne izvajamo, kot sta grščina in latinščina ter verouk; vsi trije predmeti so učencem ponujeni kot izbirni predmeti, učenci se predmetov z veseljem udeležujejo, navdušili pa so naju predvsem z natančnim poznavanjem grške mitologije.

Kot primer dobre prakse bi veljalo izpostaviti aplikacijo IKT-ja v učne načrte. Učenci se uporabe IKT veščin namreč pričnejo učiti zelo zgodaj. V višjih razredih tako že na naprednejši ravni usvajajo programe, kot so Word in Excel, učijo pa se tudi osnov urejanja baz podatkov ter programiranja. Ob vsem tem ne izpustijo niti vsebin o varni in zdravi uporabi IKT. V sklopu enega izmed izbirnih predmetov so bila učencem ponujena celo gradiva in didaktični material, s pomočjo katerega so se učili osnov robotike.

IKT tehnologije pa ne uporabljajo zgolj pri predmetih, kjer učenci usvajajo veščine uporabe le-te, pač pa znanje tudi medpredmetno povezujejo. Primer tovrstnega dela sva lahko videli na hospitaciji hrvaškega jezika, kjer so se učenci učili o intervjuju, nato pa so morali po navodilih učiteljice z delavci šole izvesti lasten intervju, katerega so posneli na mobilnik in poslali na učiteljičin elektronski naslov.

Na OŠ Pavleka Miškine sva preživeli prijetne tri dni obkroženi s prijetnim, kolegialnim kolektivom, ki naju je sprejel odprtih rok. Dogovorili smo se, da se vsekakor spet srečamo in nadaljujemo s sodelovanjem tudi v prihodnje.

Zapisala: Lucija Selinšek

Dostopnost